19 Kasım 2016 Cumartesi

İnsanlara İstediklerinizi Yaptırın : Bozuk Plak Tekniği


Araştırmalar bazı psikolojik tekniklerle karşınızdaki insanlara istediklerinizi daha kolay yaptırabileceğinizi gösteriyor. Hatta bu tekniklerle “herkese her istediğinizi  yaptırabileceğinizi” söyleyenler olsa da o kadar iddialı olmamakta fayda görüyorum. Bu ancak teknikleri iyice özümsemeniz, hayatınıza geçirmeniz ve karşınızdaki insanları çok iyi analiz ederek kime hangi tekniği kullanacağınızı iyi bilmenizle mümkün olabilir- ki bu da belli bir süreç, deneyim gerektiren bir iştir.

Tekniklerin tamamı onlarca madde halinde sıralandığında aklınızda pek azı kalacağından, her yazımda bir-iki teknikten bahsetmenin uygun olacağını düşünüyorum.

En zor madde bu sanıyorum.  İnsanların dediklerinizi dinlemeleri ve yapmaları için sizi sevmeleri çok önemli bir etken.
Birbirleriyle benzeşen insanların arasında daha büyük bir etkileşim olduğu artık herkesçe kabul görmüş bir teori. Yani “zıt kutuplar birbirini çeker” savı çoktan çürütüldü ve terk edildi. Aslında belki bu sözle anlatılmak istenen çok yönlülük ve çeşitliliktir. Kendimizin kopyası bir insan elbette bir süre sonra tahmin edilebilirliğiyle sıkıcı olabilir. Bahsettiğimiz benzerlik temel konularda olup, hayat felsefelerinin ve tarzlarının örtüşmesi olarak tanımlanabilir. Bir parça gizem ve sürprizlerle dolu olmak her zaman iyidir, sıkıcılığı engeller.

Bu konu çok ayrıntılı olduğundan bir başka yazıda uzun uzun incelemek daha uygun olacaktır.
Burada özet olarak şunu söyleyebiliriz; “sizi sevmeyen insanlara istediklerinizi yaptırmanız daha zordur. Bu yüzden büyük beklentiler içine girmek hayal kırıklığına neden olabilir”.

Bozuk Plak Tekniği
En etkili ve kolay tekniklerden biridir. Nerede, nasıl ve kime karşı kullanacağınızı iyi bilmelisiniz. Daha çok informal ilişkilerde kullanmak uygun olabilir. Formal ilişkilerde daha dikkatli kullanmak gerekir. Ne demek istediğimizi bir örnekle açıklayalım:

Çocuğunuza istediğiniz şeyi yaptırmak  
Ç çocuk S de siz olun.
S: Saat 11 yatma zamanı
Ç: Tamam şu dizi bitsin yatıyorum
S: Saat 11 yatma zamanı
Ç: Tamam dedim ya bitsin yatacağım
S: Saat 11 yatma zamanı
Ç: Yaa anne … bütün arkadaşlarım seyrediyor lütfen…
S: Saat 11 yatma zamanı
Ç: Yaaa neden böyle yapıyorsun yarım saat geç yatsam ne olur ? Lütfen lütfen lütfen…
S: Saat 11 yatma zamanı
……………
Burada önemli olan bıkmadan, usanmadan, araya başka konular eklemeden  ve kararlı bir şekilde, tıpkı bozuk bir plak gibi aynı şeyleri tekrar etmek. Ta ki karşınızdaki bıkıp kabullenene, “tamam” diyene  kadar.

Sanırım neden informal ilişkilerde kullanmanızı tavsiye ettiğimi anlamışsınızdır. Yöneticinize bozuk plak gibi “zam istiyorum” cümlesini tekrar etmeniz bir süre sonra onu kızdırabilir değil mi ? Orada daha akıllıca bir yaklaşımla her fırsatta konuyu zam meselesine bağlamanız, çok daha usturuplu bir dil kullanarak, kendinizi riske atmadan, çok sağlam argumanlarla (doğru zaman ve doğru yerde!) karşısına çıkmanız hayrınıza olur.

Tekniği bilinçli bir şekilde bugünden itibaren denemeye hazır mısınız ? Hadi bakalım kolay gelsin.

Gününüz ve yolunuz aydın olsun…
Lena


4 yorum:

  1. Sadece zeytinyağ ve çam terebentini sürsek olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaliteli bir zeytinyağı kullanmak şartıyla olur. Tarifteki en önemli kalem çam terebentini. Yorumunuz yanlış yazının altında ama yanıtı görürsünüz inşallah :) ben her ihtimale karşı ilgili yanın altına da açıklama yapayım en iyisi :)

      Sil
    2. slm hocam özel bir konu için size ulaşmam lazım

      Sil
    3. lenayla@outlook.com adresine yazabilirsiniz

      Sil