1957 yılında Adana'da Çelemli Köyü'nde doğan Koçak, köyde yapılan okuma seferberliği sayesinde ilkokulu bitiriyor. Ancak 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra okula devam edemeyen Ümmiye Hanım, okuduğu kitaplarla kendisini geliştirmeye başlıyor. İlk okuduğu kitap Maksim Gorki’nin “Ana” kitabı olan Koçak, eline geçen para ile kitap almaya ve kendisini geliştirmeye devam ediyor.
19 yaşında evlendikten sonra Mersin Arslanköy’e taşınan Ümmiye Hanım, çeyiz olarak kitaplarını da yanında götürüyor. 2001 yılında eşinin de desteğiyle köy kadınlarının hayatını diğer insanlara ve dünyaya göstermek için “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğunu” kuruyor.
"Kadınlar ilk önce karşı çıktı. Ne tiyatrosuymuş, başımıza iş çıkarma dediler.”
Kurduğu topluluk ilk olarak Remzi Özçelik'in "Taş Bademleri" adlı oyununu sahneye koyuyor.
Tarlada çalışıp kazandığı paralarla “Yün Bebek” filmini yazıp, yönetiyor ve Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde galası yapılıyor. Bu film ile New York Avrasya Film Festivali'nde "Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı" ödülünü kazanıyor.
“İlk başlarda çok eleştiren oldu, azmimizi kırmak istediler ama yılmadık, çalıştık ve sonunda başardık. Adımızı hem Türkiye'ye, hem de dünyaya duyurmayı başardık."
32 yıllık evli ve 3 çocuk annesi olan 57 yaşındaki Ümmiye Koçak bugüne kadar 11 tiyatro oyunu yazdı. Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık 500 kez sahneye çıktı ve oyunlarını Türkiye'nin dört bir yanında 30 bine yakın kişi izledi. Genelde kadınların sorunlarını ve ataerkil toplum yapısına başkaldırışı kaleme alan Koçak, iklim değişikliği gibi çevresel konuları anlatan oyunlar da kaleme almış.
iletişim : lenayla@outlook.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder