9 Nisan 2018 Pazartesi

İşyerinde Dua, Esma Okunur mu ?


Esma çalışması yaptığımız arkadaşlarımızın en çok sorduğu soruladan biri "Esmalarımı işyerinde okuyabilir miyim ?" oluyor. Kişisel fikrimi sorarsanız kesinlikle "hayır, tercih etmeyin" derim. Birincisi eğer maaşlı bir çalışansanız yani işyeri kendinize ait değilse işverenle aranızda yaptığınız sözleşme gereği mesai saatleri içinde iş dışında başka şeylerle ilgilenemezsiniz. İşveren yapacağınız hizmete artı olarak mesai saatleri içinde geçen süreyi de satın almıştır. Yani sabah 8 akşam 5 çalışıyorsanız, işim bitti diye istediğiniz saatte çıkamayacağınız gibi işle ilgili olmayan hiç bir şeyle de ilgilenemezsiniz. Bu saatler içinde her ne olursa olsun iş dışında başka bir şeyle ilgilenmek "kul hakkı"na girebilir. Karşılığında ücret aldığınız bir zaman diliminde başka şeyler yapmak birini kandırmak, hile anlamına bile gelebilir. Çünkü parasını alıyor ama karşılığını vermiyorsunuz... (namaz kılmak farz olduğu için bu kapsama alınamaz elbette)

Yaradan her türlü günahı bağışlayacağını bildirmiş "kul hakkı"nıysa bunların dışında tutmuştur. Ne yazık ki çok atlanan ve ince düşünmeyerek hatalar yapılan bir konu bu. Oysa affedilmeyeceği açıkça bildirilen tek günah... Muhatabıyla helalleşmekten başka hiç bir şey yapmanız mümkün değil. Çok dikkatli olmak gerek.

İşverenin rızası olursa okuyabilirsiniz elbette. Ancak burada da sorgulanması gereken şeyler var. Akşam evinizde duaya ayıracağınız zamanı dizi seyrederek, gezmeye giderek, sosyal ağlarda zaman geçirerek vs değerlendirme niyetiyle  bunu yapıyorsanız pek makbul bir davranış olmadığı açıktır. Zikri hayatımıza yerleştireceğiz derken saygıda kusur etmemek gerek.  Okumuş olmak için okumanın kimseye bir faydası olmadığı gibi, gönlümüzden geçeni de Allah gayet iyi biliyor unutmayalım. Ve daha da önemlisi O'nun bizim okumalarımıza hiç ihtiyacı yok. Muhtaç olan biziz. Kur'an-ı Kerim'de,  bir çok hadiste ve eski alimlerin kitaplarında da dua için gece ve seher vaktinin daha uygun ve faziletli olduğu vurgulanmıştır.

"Doğrusu gece neşesi (gece ibadeti, insanın iç dünyasında uyandırdığı) etki bakımından daha kuvvetli, okumak bakımından daha sağlamdır. Muhakkak ki senin için gündüzleyin uzun meşguliyet (yapacak iş güç) vardır." (Müzzemmil Suresi 6.-7. ayetler)

Dua ederken dikkat etmemiz gereken hususları verdiğimiz yazıda sessiz, sakin, temiz bir ortamda, kıbleye dönerek okuma şartından bahsetmiştik. İşyeri, ayakkabılarla dolaşılan bir yer olup ne kadar temiz olabilir onu da hesaba katmak gerek. Oysa ibadette temizlik çok önemlidir. Kaldı ki iş yerinize sizden başka bir çok insan girip çıktığı için iyi-kötü enerjilerin birbirine karışması da çok mümkündür, bunu engelleyemezsiniz. Bu bakımdan iş yerinde uzun süren günlük zikirlerinizi, dualarınızı yaparken bir kez daha düşünün derim.

Bunlar benim kişisel düşüncelerimdir. Elbette herkes kendi hayatından ve yaptıklarından sorumludur.

Sevgiler...

Lena


Lütfen blog paylaşımlarıyla ilgili sorularınız için yorum bölümünü kullanınız. Maille herkese, aynı sorulara ayrı ayrı cevap vermem mümkün olamıyor, teşekkür ederim.

Çalışmalarımız hakkında bilgi almak için adınız, yaşınız ve sorunlarınızı içeren kısa mailinizi lenayla@outlook.com adresine gönderebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder