16 Mart 2018 Cuma

Üç Aylar : Recep Ayında Yapılacak İbadetler


Çok şükür bu yıl da Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan mübarek üç ayların ilkini karşılamamıza saatler kaldı. Recep ayında yapılacaklar, kılınacak namazlar, tutulacak oruçlar, yapılacak ibadetler ve faziletlerini bir kez daha hatırlayalım.   

Recep ayının en önemli üç gecesi; ilk gecesi (18 Mart 2018 Pazar), ilk Cuma gecesi (22 Mart 2018 Perşembe - Regaip Kandili) ve 27.gecesidir (13 Nisan 2018 Cuma Mirac Kandili).

*****
Recep ayının ilk gecesini ibadetle geçiren sabaha bağışlanmış olarak çıkar.
Kalplerin öldüğü günde Recebin ilk gecesini ihya edenin kalbi ölmez. Allahu Teala onun üzerine başının tepesinden hayırları yağdırır, anasının kendisini doğurduğu gibi günahlardan çıkar ve günahkarlardan cehennemi hak etmiş (70.000) yetmiş bin kişiye şefaatçi kılınır.
Her kim Recep aynın ilk gecesinde akşam namazını kıldıktan sonra; her rekatta 1 Fatiha Suresi ve 1 İhlas Suresi okumak suretiyle, 2 rekatta bir selam vermek üzere 20 rekat namaz kılarsa kazanacağı sevapla sıratı şimşek gibi geçer.
Recep ayı içinde otuz rekat namaz kılınır. Bu otuz rekatın on rekatı Recep ayının ilk on günü içinde kılınır. İkinci on rekatı da ikinci on günü içinde kılınır. Üçüncü on rekatı da üçüncü on günü içinde kılınır. Her rekatta fatiha okunduktan sonra üç kere ihlas suresi okunur, ihlası okuduktan sonra da üç kere de Kâfirun suresi okunur. Bütün rekatlar bu şekilde okunarak tamamlanır. Bu namazın kılınma zamanı nafile namazların kılınacağı vakitlerdir. Belli bir vakti yoktur.
Recep Ayı Namazı’nın Kılınışı
“Yâ Rabbî, beni, dünyayı teşrifleriyle nûra gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Receb-i şerif hürmetine, feyz-i ilâhine, afv-ı ilâhine, rızâ-i ilâhine nâil eyle. Âbid, zâhid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyle. Rızâ-i şerifin için, Allâhü Ekber.”
Her rekatta:
1 Fatiha, 3 İhlâs, 3 Kafirun Suresi okunur.
2 rek’atte bir selâm verilir. Böylece 10 rekat namaz tamamlanır.
İlk on gün içinde kılınan namazdan sonra:
11 defa “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi’l-hayr. Ve hüve alâ külli şey’in kadîr” okunup dua edilir.
İkinci on gün içinde yani Receb’in 11’i ile 20’si arasında kılınan 10 rekattan sonra:
11 defa: “İlâhen vâhıden ehaden sameden ferden vitren hayyen kayyûmen dâimen ebedâ” okunup dua edilir.
Üçüncü on gün içinde, yani Receb’in 21’i ile 30’u arasında kılınan 10 rekattan sonra da:
11 kere: “Allâhümme lâ mânia limâ â’tayte, velâ mû’tiye limâ menâ’te, velâ raadde limâ kadayte, velâ mübeddile limâ hakemte, velâ yenfeu ze’l-ceddi minke’l-ceddü. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-â’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-â’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-âliyyi’l-â’le’l-kerîmi’l-vehhâb. Yâ vehhâbü yâ vehhâbü yâ vehhâb” okuyup dua edilir.
Recebin ilk gününün orucu üç senenin günahlarına, ikinci günü iki senenin günahlarına, üçüncü günü bir senenin günahlarına kefarettir. Sonraki her gün tutulan oruç bir aylık bağışlamadır.
Recebin ilk gününü oruçlu geçiren kimseden cehennem gökle yer arası kadar uzaklaşır.
Her kim Recebin yarı gecesinde (15. gecesi) 14 rekat namaz kılar, her rekatta 1 Fatiha, 20 İhlas, 3 Felak, 3 Nas sürelerini okur; namaz bitince, 10 kere salat, 30’ar kere de “Sübhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber, La ilahe illallah” derse Allahu Teala ona sevaplarını yazmak, Firdevs Cennetinde kendisi için ağaçlar dikmek üzere bin melek yollar. O geceye kadar yaptığı bütün günahları siler, bir dahaki seneye kadar günah yazmaz, her okuduğu harfe karşılık cennette ona köşk bina eder, her rekata karşılık cennette ona şehir verir.

Receb ayının ilk gününü, ortasındaki günü ve son gününü oruçlu geçirmek tamamını tutmuş gibi sevaptır.
-Alıntıdır-


Üç Aylar Çalışmaları, Yıldızname, Esma, Sevgi çalışmaları, Yıldız yükseltme, Kısmet ve kişiye özel çalışmalar için iletişim : lenayla@outlook.com

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lenayla@outlook.com adresine yazarsanız ulaşabilirsiniz, sevgiler...

      Sil