22 Mart 2018 Perşembe

Regaip Kandili Namazı


Recep kelimesinin “Re” harfi, Allah Teâlâ’nın rahmetine; “Cim” harfi, Allah Teâlâ’nın cömertliğine; “Be” harfi, Allah Teâlâ’nın birr-u ihsanına  delalet eder. Allah Teâlâ Recep ayında, başından sonuna kadar kullarına üç şekilde izzet ve ikramda bulunur. Bunlardan birisi, az emekle bol rahmet ve bereket; ikincisi cömertlikte sınırsızlık, yani bu aya hürmet eden kullarına bol bol vermesi demektir. Üçüncüsü, cefasız birr-u ihsandır, ki iyilik üzerine iyilik, yardım üzerine yardım, bağışlama üzerine bağışlamadır.

O bakımdan Allah Teâlâ’nın kullarına tevbe kapısını, affetme mağfiret eyleme kapısını açmış olduğu bir ayın kapısından geçmiş oluyoruz. Demek ki Recep ayında tevbe edeceğiz, Allah Teâlâ’nın affını, mağfiretini isteyeceğiz.

 “Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir. “
(Tevbe Suresi, 128)

“… Recebin ilk Cuma gecesinden gafil olmayın, çünkü o, meleklerin, kendisine (rağbet edilecek bol bahşişler ve mükafatlar anlamına gelen ) ‘Reğaib’ ismini verdikleri bir gecedir.  O gecenin üçte biri geçince, göklerde ve yerde bir melek bile kalmayıp hepsi  Kâ’be ve civarında toplanırlar .
O anda Allahû Te’âlâ onlara bir tecelli ile muttali olarak: ‘Ey benim meleklerim! Benden dilediğinizi isteyin’ buyurur. Onlarda ‘Senden dileğimiz, Recep orucunu tutanları bağışlamandır’derler.

Allâh-u Te’âlâ da : ‘Muhakkk Ben bunu yaptım buyurur. 

(Hâfız Muhammed İbni’n-Nâsır, İbni’l Husayn, Meclis No:14, Abdülkadir-i Geylâni, el-Ğunye,1/331, Safûrî, Nüzhetü’l-mecâlis, Zebîdî,)

Allah (c.c) katında zamanların değerleri birbirine eşittir. Ancak öyle zamanlar vardır ki o zamanlarda öyle hadiseler olur ki, o vakte diğer zaman dilimlerinden daha üstün bir değer kazandırır. Receb-i Şerîfin ilk Cuma gecesine isabet eden Regâib Gecesi de bu müstesna zamanlardan biridir.

Bu gece, yalvarış ve yakarışların Yüce Mevla’ya sunulduğu ve O’nun rahmetinden af istenildiği umut, huzur ve müjde gecesidir. Regaib, "pek çok ihsan" manasına gelen "Ragibe" kelimesinin çoğuludur. Bu gecede Cenab-ı Hakk engin rahmetiyle tecelli edip sonsuz mağfiretiyle muamelede bulunduğu için geceye bu isim verilmiştir. Regaip kandili ihsan gecesidir ve fazileti de bundan gelir.

Peki Regaib Kandili'nde nasıl ibadet etmeli. Regaib Kandili gecesinde hangi namazlar kılınmalı?
Aslında Regaip gecesine özel bir namaz bulunmamakla birlikte Peygemberimiz (s.a.v)’in bu gecede 12 rekat bir namaz kıldığı kabul edilir.

“Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz şöyle buyurdu:

“Allah’ın herhangi kadın veya erkek kulu bu namazı kılarsa Allahu Teâlâ onun bütün günahlarını bağışlar.
İsterse onun günahları deniz köpüğü kadar, kumların sayısı, dağların ağırlığı, yağmurların damlaları, ağaçların yaprakları kadar olsun.
Ve o kimse kendi yakınlarından 700 kişiye kıyamet günü şefaatçi olur.

Kabrine girdiğinin ilk gecesi bu namazın sevabı kendisine gelir; tatlı dilli, güler yüzlüdür.
Ona şöyle der:

– “Ey dostum, seni müjdelerim, bütün zorluklardan kurtuldun.”

O kimse bu gelene sorar:

– “Sen kimsin? Vallahi senin yüzünden daha güzel yüzlü birisini hiç görmedim. Senden daha tatlı konuşanı da hiç dinlemedim. Senin kokundan daha güzel kokulu birini de koklamadım.”

Şu cevabı alır:

– Ey dostum, ben senin namazının sevabıyım. Falan sene Recep ayının şu gecesinde o namazı kılmıştın. Bu gece sana geldim ki arkadaşın olayım, yalnızlığını gidereyim, her ne işin varsa onu göreyim. Kıyamet günü sura üflendiği zaman da, kıyamet günü toplanılan meydanda sana başının üstünde gölgelik edeceğim.
Seni müjdelerim, yüce Mevla’dan sana gelecek hayır hiç eksik olmayacak...

Kaynak: Günyet’üt-Tâlibin / Abdülkadir Geylani (k.s)

Regaip Kandili Namazı

Regaib Gece'sinde (yani Regaib Kandili'nde) akşam ile yatsı arasında 12 rekat “Hacet Namazı” kılınır (bazı kaynaklarda imsak vaktine kadar kılınabileceği söyleniyor).

İslâm âlimleri, bu on iki rekat namaza “Hacet Namazı” adını vermişlerdir. Bu gecede kılınacak namaz 12 rekattir. Bu namazın kılınışı şöyledir:

Her rekatta Fatihadan sonra 3 Kadir Suresi ile 12 İhlas Suresi okunur. Her iki rekatta bir selam verilerek 12 rekat tamamlanır.

Namaz bittikten sonra 7 kere veya (vakti varsa ve ibâdetini uzatmak istiyorsa, ibâdetten zevk ve neşe alıyor, huzur duyuyorsa) 70 kere; Salavât-i Ümmiyye okur:

“Allâhümme salli alâ seyyidina Muhammedin Nebiyyil-Ümmîyyi ve alâ Âlihî ve sahbihi ve sellim"


Daha sonra secdeye kapanarak 70 kere :

"Subbûhun-kuddûsun (Rabbünâ ve Rabbüna ve) Rabbül melaiketi ver-ruh.” okunur.

Ve secdeden “Allâhü Ekber” diyerek doğrulup oturur. İki secde arasında otururken şu istiğfar 70 kez okunur :

“Rabbiğfır verhâm ve tecâvez amma tâ'lemu, inneke entel azizül-ekrem” okunur.

Bu dua bitince tekrar tekbir ile ikinci secdeye kapanır.

İkinci secdede yine 70 kere:

"Subbûhun-kuddûsun (Rabbünâ ve Rabbüna ve) Rabbül melaiketi ver-ruh.”  okunur ve dilekler en samimi şekilde Allahü Teala’ya arz edilir.

Allah kabul etsin.



iletişim : lenayla@outlook.com

2 yorum:

  1. Sabahtan beri Kadir suresini zor olsa da ezberledim. ilk defa böyle bir namaz kıldım ve o kadar mutluyumki Lena Hanım vesile oldnuz Allah sizden razı olsun. Kandiliniz mübarek olsun.Allah hepimizin dualarını kabul etsin herkesin kalbine göre versin inşallah.amin.

    YanıtlaSil
  2. Allah kabul etsin, sevgiler :)

    YanıtlaSil