21 Ocak 2018 Pazar

Esmalar, Dualar ve Etkileri


Aldığım maillerden esma okuma konusunun ne yazık ki hemen hiç anlaşılmadığını hayretle görüyorum. Esma okumanın Allah’a şirk koşmak olduğunu düşünenler mi ararsınız, büyü gibi günah olduğunu zannedenler mi, okumadan önce korunma yapılması gerektiğini düşünenler mi ! Gerçekten de sizden gelenler beni dehşete düşürüyor bazen…

Esma-ül Hüsna Allah (cc)’ın güzel isimleri demektir. Kur’an-ı Kerim’de Araf Suresi 180. ayette “En güzel isimler Allah’ındır. Öyleyse O’na o güzel isimleriyle (esmalarla) dua edin “ buyrulmuşken siz nasıl esma okumanın günah olduğunu ya da okumadan önce korunmaya ihtiyacınız olduğunu düşünebiliyorsunuz anlamak mümkün değil. Neyden korunuyorsunuz ? Allah’ı zikretmekten mi ?! Aman siz siz olun iki kez düşünmeden böyle yorumlar yapmayın. İhtiyaç duyduğunuz tek yol gösterici Kur’an’dır. Türkçesini hayatınızda bir kez olsun okuyun en azından, yanlış yollara sapmazsınız.

Bir diğer konuysa okuyan arkadaşlarımızın hemen gün saymaya başlaması ve faydasını ne zaman göreceğini sorgulaması. Böyle okuma olmaz size söyleyeyim. Diyoruz ki bunları, size uygun esmaları hayatınızın bir parçası haline getirin. Tıpkı sabah kalkınca dişinizi fırçalamak, yüzünüzü yıkamak gibi… Hayatımda bir değişiklik yok diye dişinizi fırçalamaktan vazgeçiyor musunuz? 

 “Dua edenin, 'Rabbim' demesi, Allah'ın 'Buyur ey kulum' demesinin ta kendisidir... Birisi her gece kalkıp Allah'ı anıyor, O'na dua ediyordu. Şeytan ona dedi: Ey Allah'ı çok anan kişi! Bütün gece Allah deyip çağırmana karşılık seni buyur eden var mı? Sana bir tek cevap bile gelmiyor, daha ne zamana kadar dua edeceksin? Adamın gönlü kırıldı, başını yere koydu ve uyudu. Rüyasında ona şöyle dendi: Kendine gel, uyan! Niye duayı, zikri bıraktın? Neden usandın? Adam: Buyur diye bir cevap gelmiyor ki, kapıdan kovulmaktan korkuyorum, dedi. Bunun üzerine dendi ki ona: Senin Allah demen, O'nun buyur demesi sayesindedir. Senin yalvarışın, Allah'ın senin ruhuna haber uçurmasındandır. Senin çabaların, çareler araman, Allah'ın seni kendine yaklaştırması, ayaklarındaki bağları çözmesindendir. Senin korkun, sevgin, ümidin Allah'ın lütfunun kemendidir. Senin her Ya Rabbî demenin altında, Allah'ın buyur demesi vardır. Gafilin, cahilin canı, bu duadan uzaktır. Çünkü Ya Rabbî demeye izin yok ona. Ağzında da kilit var, dilinde de.  Zarara uğradığı zaman, ağlayıp sızlamasın diye Allah ona dert, ağrı, sızı, gam, keder vermedi. Bununla anla ki, Allah'a dua etmeni, O'nu çağırmanı sağlayan dert, dünya saltanatından daha iyidir. Dertsiz dua soğuktur. Dertliyken yapılan dua gönülden kopar.” (Mesnevi)

İbrahim suresi 4. Ayet "Biz, görevlendirdiğimiz her resulü ancak kendi toplumunun diliyle gönderdik ki, onlara açık seçik beyanda bulunsun. Bunun ardından, Allah dilediğini saptırır, dilediğini de iyiye ve güzele kılavuzlar. Azîz'dir, Hakîm'dir O."
Nahl Suresi 93. Ayet “Allah dileseydi sizi bir tek ümmet olarak halk ederdi, fakat o, dilediğini saptırır, dilediğini doğru yola sevk eder ve yaptıklarınızdan dolayı mutlaka sorguya çekileceksiniz.”

Bakara 7. Ayet  “Allah, onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir; gözlerinin üzerinde perdeler vardır. Ve büyük azab onlaradır”

Yunus Suresi 11. Ayet “Eğer Allah insanlara, hayrı çarçabuk istedikleri gibi, şerri de acele verseydi, elbette onların hepsi helak olurdu. Fakat bize kavuşmayı ummayanları [ahireti, dirilmeyi inkâr edenleri] biz, azgınlıkları içinde bocalar bir halde bırakırız.”

Tüm bunlardan anlaşılan o dur ki bugün Allah’ı zikredebiliyorsanız, O’na dua edebiliyorsanız çok şanslısınız. Eğer O istemeseydi ne O’nu anmanız, ne adını zikretmeniz, ne namaz kılmanız ne de dua etmeniz mümkün olabilirdi. Buna şükretmek yerine “şu dileğim ne zaman olur, bu esmanın etkisini ne zaman görürüm” gibi yanlış söylemler içine girerseniz ne yazık ki kısa zamanda bu ayrıcalığı kaybedebilirsiniz. Hayrı çarçabuk isterken günahlarımızın bedelinin de o kadar çabuk gelebileceğini hatırlamak gerek. Kaldı ki zerre kadar iyiliğin de zerre kadar kötülüğün de bedelini mutlaka ödeyeceğimizi yine Kur’an-ı Kerim’den biliyoruz.   Şems-i Tebrizi “ Ben Allah'tan isterim. Verirse yüceliğidir, vermezse imtihanımdır” demiş. Biz duamızı ederiz, gerisi O’nun takdiridir. O yüzden “Duam ne zaman kabul olacak” demekten sakının. Bunun yerine günahlardan uzak durmak, her gün tövbe etmek ve sevaplarımızı arttıracak şeylerle uğraşmak daha hayırlı olur.

Bakara Suresi 153. Ayette Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir” buyruluyor. Kur’an-ı Kerim’de o kadar net ifade edilmiş ki her şey…

Necm Suresi 32. Ayet “İyilik işleyenler, küçük kusurlar hariç, büyük günahlardan ve çirkin davranışlardan uzak dururlar. Şüphesiz senin Rabbin, bağışlayıcılığı geniş olandır. O sizi gerek ilk başta topraktan yaratırken ve gerekse annelerinizin karınlarında cenin aşamasındayken (ne olduğunuzu) çok iyi bilendir. Öyleyse kendinizi (beğenip) temize çıkarmayın! (benim kalbim temiz demeyin!) Çünkü o kimin kötülüklerden sakındığını herkesten iyi bilendir.”

Yusuf Suresi 87. Ayet  “Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin; doğrusu kafirlerden başkası Allah'ın rahmetinden ümidini kesmez.”

Tüm bu ayetlere baktığımızda “Allah’ı zikrederek, namaz ve sabırla O’ndan istemek gerektiğini, kalbim temiz diyerek işin içinden çıkmanın mümkün olmadığını, günahlardan mutlaka uzak durarak, ümidi kesmeden, şükrederek  dualarımıza devam etmenin tek yol olduğunu” söyleyebiliriz.


Doğum Koduna Göre Kişiye Özel Esmaların belirlenmesi, Hacet, Bolluk&Bereket,  Aşkı Hayatınıza Çekmek, Giden Sevgiliyi Geri Döndürmek için çalışmalarımızdan yararlanabilirsiniz. iletişim : lenayla@outlook.com

10 yorum:

  1. Lena Hanım çok güzel yazmişsınız.söylenebilecek herşeyı söylemişsınız.Rabbimiz muhakakki dualarımızı. Zamanı geldiğinde hayırlıysa kabul edecektir. Ama olmasa bile bizler. O'nun güzel isimlerini zikrederek sevap kazannmiş olacağız.bu bile bize yeter.O çok lütüfkardır.bu yazınız imanimı. Tazeledi Allah razı olsun

    YanıtlaSil
  2. Lena Hanım. Çok güzel açıklamışsınız.şunu merak ediyorum çektiğimiz farklı esmalar birbirleri ters etkı yapar mı.yani çektiğimiz esmalar uyumlu olmalı mı.ve ennfazla kaç esma çekmeye başlayalım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Canan Hanım çektiğimiz Esmalara çok dikkat etmek gerek. Her Esma Zikredilmez yazımızı da mutlaka okuyun. Celali Esmalardan uzak durun. Aynı dönemde 5-6 Esmadan fazla okumamak da iyi olur. Anlamlar çatışır, hangisinin nasıl bir etki yarattığını bilemeyiz. Sevgilerimle...

      Sil
  3. Şöyleki tüm yazdıklarınız doğru. Ancak Allah ile pazarlık yapılmaz. Siz şu adette diyorsunuz işte bu şirke girmez mi? Duasız yaşanırmı? Ben yaşayamam ancak istediğim kadar okurum. Şu kadar okursam bu olur gibi ibare yanlış. Size belki de bunu anlatmak istemişlerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazan Hanımcım benim dediğim de o. Allah'la pazarlık yapılmaz. Yukarıda bahsettiğim konu budur, sayılarla hiç ilgisi yok. Şu kadar adet, sayı olayına gelince... Bunu ben demiyorum, Havas diye bir ilim var biliyorsunuz. Bunlar çok eski ve değerli alimlerin aktardıkları. Ebced konusunu daha iyi araştırmanızı tavsiye ederim. Peygamberimiz (sav) nin de günde 70 ya da 100 kez tövbe ettiğine dair hadisler var. 3 kez 5 kez demiyor dikkatinizi çekerim, çok net 70 ya da 100 diyor. İslamiyette harfler alemi diye bir şey var, her biri de bir sayıyla ifade edilen sırlarla dolu. İnanıp inanmamak, yapıp yapmamak size kalmış elbette. Ancak bunların uydurma olduğunu söylemek İbni Arabi gibi bir çok değerli alimi yalanlamak olur ki uzmanlığımız olmayan hiç bir araştırma yapmadığımız bir konuda bu şekilde yorum yapmak doğru değildir. Kur'an-ı Kerimdeki bir çok surenin de anlamları ve harf ya da hece sayıları arasındaki bağlantı ve gizemle ilgili bir çok bilgiye sadece google dan araştırmak şeklinde ulaşabilirsiniz. Sevgilerimle...

      Sil
  4. Lena Hanım çok güzel anlatmişsiniz.isteristemez insaniz umutsuzluğa kapılabiliyoruz.bu paylaşımınız çok isabetli olmuş. Allah sizden razı olsun. Hiç bişey olmasada Rabbimizin o güzel isimlerini anarak sevap kazanıyoruz.yetmez mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ayşe Hanımcım, sadece bu dünyayı düşünmemek gerek...
      sevgiler :)

      Sil
  5. Lena Hanım ne zaman yazılarınızı okusam içim umut doluyor güzel bilgiler veriyorsunuz Allah razı olsun. Kuranıda okumaya başladım bu gün çok huzurluyum vesile. oldunuz ya Rabbim sizide darda koymasın hiç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah sizden de razı olsun, çok sevindim :) Allah kabul etsin. Sevgilerimle...

      Sil